Tysiące gości częstowanych roztopionym serem: Co tu się dzieje?
Christiane Oelrich
Szwajcaria - Jedzenie raclette jest tak samo częścią Szwajcarii jak wysokie góry i pyszna czekolada. Fakt, że Francuzi zdobyli koronę za największy posiłek raclette był czymś, czego Szwajcarzy nie byli gotowi zaakceptować.

Serowarzy pobili rekord, gromadząc 4893 gości na kolacji raclette w Martigny w szwajcarskim kantonie Valais.
"To fenomenalny sukces - co za entuzjazm ze strony publiczności i skrobaków!" - powiedział uradowany Eddy Baillifard, który zorganizował rekord.
W zeszłym roku koronę raclette zdobyli Francuzi. W Saint-Etienne roztopionym serem poczęstowano 2200 gości, a dwa tygodnie temu około 2500.
Mieszkańcy Walii poczuli się urażeni. W końcu zawsze uważali się za kolebkę prawdziwego raclette i chcieli przywieźć kulinarną koronę do Valais.
"Nie mogliśmy zostawić rekordu świata największego raclette Francuzom " - powiedział Samuel Bonvin, dyrektor centrum wystawienniczego myexpo, w którym odbył się posiłek. Raclette jest dziedzictwem kulturowym Valais, a ser raclette z Valais jest wyjątkowy.

Rekordowy posiłek raclette dla Szwajcarów okazał się pełnym sukcesem
W tradycyjnym raclette ser nie jest topiony w małych plasterkach na patelniach pod grillem stołowym, jak to często ma miejsce. Zamiast tego pół koła sera topi się na otwartym ogniu lub na grillu i zeskrobuje na talerz. Nazwa "raclette" pochodzi od francuskiego czasownika "racler" (skrobać). Ser jest spożywany z ziemniakami.
Według organizatorów, 361 kucharzy raclette było na służbie w Martigny, aby obsłużyć 4893 gości, zeskrobując stopiony ser na talerze.