Zamieszanie wokół nowego modnego napoju: ponieważ jest zbyt mało krów, zawiera mleko tego zwierzęcia

Indramayu (Indonezja) - Ponieważ w Indonezji prawie nie ma krów, ale jest mnóstwo ryb, pewna zaradna firma wprowadziła na rynek nowy produkt: mleko rybne.

O smaku truskawkowym: Dziecko bierze duży łyk mleka rybnego.
O smaku truskawkowym: Dziecko bierze duży łyk mleka rybnego.  © PR/"Berikan Protein"

Wynalazcy mleka rybnego są przekonani, że innowacyjny napój jest nie tylko smaczny i zdrowy, ale także całkowicie nieszkodliwy.

Firma "Berikan Protein" planuje teraz produkcję innowacyjnego napoju w całej Indonezji, donosi"New York Post". Rząd rozważa również włączenie mleka rybnego do posiłków szkolnych.

Nic dziwnego: pastwiska dla krów są rzadkością w wyspiarskim państwie Azji Południowo-Wschodniej z 275 milionami mieszkańców. Ale ryby są dostępne w obfitości i są uważane za bogate źródło białka.

I tak od pewnego czasu okoń i inne przyłowy są pozbawiane kości, siekane i przetwarzane na drobny, biały proszek w fabryce w pobliżu Indramayu.

Fani rybiego mleka muszą jedynie rozpuścić proszek w wodzie. Łatwo przyswajalny napój białkowy jest gotowy. Mleczarnia rybna oferuje również mleko truskawkowe i czekoladowe mleko rybne.

Firma wierzy w sukces mleka rybnego

Ryby, których nikt inny nie chce, są często przetwarzane na mleko rybne. (symboliczny obraz)
Ryby, których nikt inny nie chce, są często przetwarzane na mleko rybne. (symboliczny obraz)  © 123rf/grigory_bruev

"Smakuje jak normalne mleko, przynajmniej dla mnie" - uważa Mafatihul Khoiri, kierownik w Berikan Protein.

W swojej fabryce przetwarza on już 90 ton ryb, których nikt inny nie chce każdego miesiąca.

Dla fanów niekonwencjonalnego napoju białkowego zalety są oczywiste: mleko rybne jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, wolne od alergenów i lekkostrawne.

Jednak dopiero okaże się, czy konsumentom spodoba się również smak napoju.