Śmierć na wycieczce matka-córka: 18-latka umiera po kurczaku z frytkami
Rabat (Maroko) - Wakacje miały być nagrodą za dobre wyniki w nauce, ale zakończyły się tragiczną katastrofą. 18-letnia Lily zmarła po zjedzeniu kurczaka z frytkami w restauracji.

Jak donosi Daily Mail, Lily wraz z matką Aichą świętowała w czerwcu pomyślne ukończenie pierwszego roku studiów w Maroku .
Ostatniego dnia pobytu para wybrała się na posiłek do restauracji, co miało fatalne konsekwencje dla 18-latki.
Pomimo szczegółowego wyjaśnienia przez Aichę alergii córki personelowi restauracji, u uczennicy wystąpiły reakcje alergiczne zaledwie kilka minut po jedzeniu.
Dziewczyna zwymiotowała, wybiegła na zewnątrz i rozpaczliwie walczyła o oddech.
Restauracja zatrzymała matkę, ponieważ rachunek musiał zostać uregulowany

Mama Lily towarzyszyła córce na zewnątrz i włożyła EpiPen, aby leczyć ciężkie reakcje alergiczne.
Kiedy wróciła po swoją torbę z paszportami i innymi niezbędnymi rzeczami, została zatrzymana przez członka personelu, który nalegał, aby najpierw zapłaciła rachunek.
W ciągu kilku minut, które spędziła na płaceniu, nie była w stanie zadzwonić na pogotowie i ostatecznie zdecydowała się sama zawieźć córkę do szpitala, aby uniknąć dłuższego czekania.
Podczas podróży Lily doznała ataku serca i napadu katatonicznego, który spowodował poważne uszkodzenie mózgu.
W szpitalu stwierdzono u Lily śmierć mózgu

Lekarze podtrzymywali życie Lily przez trzy dni, ale ponieważ nie można było już wykryć żadnej aktywności mózgu, rodzina została ostatecznie zmuszona do zakończenia podtrzymywania życia i pozwoliła jej umrzeć.
W tym bolesnym czasie personel medyczny spędził bardzo mało czasu z rodziną młodej kobiety. Zapytana o możliwe przyczyny śmierci Lily, jej matka wyjaśniła sytuację w restauracji.
Pomimo tych okoliczności, przyczyna śmierci została odnotowana w akcie zgonu jako "atak serca".
Chociaż policja w Maroku wszczęła dochodzenie w sprawie restauracji, rodzina nie otrzymała jeszcze żadnych informacji o postępach w sprawie.