Bakteryjna cebula na hamburgerach McDonald's: teraz zgłasza się jeszcze więcej zarażonych osób

USA - 104 osoby w 14 różnych stanach zachorowały na ten sam patogen w tym samym czasie - przypadek? Nie! Wszyscy zjedli wcześniej burgera w popularnej sieci fast food McDonald's!

Kultowy hamburger fast food w USA, "Quarter Pounder", również został zwieńczony zainfekowaną cebulą.
Kultowy hamburger fast food w USA, "Quarter Pounder", również został zwieńczony zainfekowaną cebulą.  © Richard Drew/AP/dpa

Według amerykańskiej Agencji Żywności i Leków, problem nie dotyczy burgera jako całości, ale cebuli .

Jeden z dostawców sieci fast foodów, amerykańska firma Taylor Farms, rozpoczęła dobrowolne wycofywanie cebuli, która została już dostarczona 22 października. Cebula została zakupiona przez różne sieci restauracji, w tym giganta fast food McDonald's.

Powodem wycofania były bakterie coli (E. coli) w cebuli, co udało się ustalić w ramach programu identyfikowalności. Do tej pory zgłoszenia pochodziły z 14 stanów, w tym z Kansas, Wyoming, Idaho i Montany.

Cebula pochłonęła swoją pierwszą ofiarę

Niestety, wiadomość przyszła nieco za późno i pierwsze "zainfekowane" burgery były już sprzedawane klientom za ladą. Obejmowały one menu z "Quarter Pounder", który jest amerykańskim odpowiednikiem niemieckiego "Hamburger Royal".

Władze poinformowały (stan na 13 listopada 2024 r.), że 104 osoby w całych Niemczech zaraziły się bakterią z jednego z tych hamburgerów. Spośród nich 34 osoby zostały hospitalizowane. Bakteria doprowadziła nawet do niewydolności nerek u czterech osób.

Jeden starszy dorosły z Kolorado zmarł w wyniku infekcji.