Bakteryjna cebula na hamburgerach McDonald's: teraz zgłasza się jeszcze więcej zarażonych osób
USA - 104 osoby w 14 różnych stanach zachorowały na ten sam patogen w tym samym czasie - przypadek? Nie! Wszyscy zjedli wcześniej burgera w popularnej sieci fast food McDonald's!
Według amerykańskiej Agencji Żywności i Leków, problem nie dotyczy burgera jako całości, ale cebuli .
Jeden z dostawców sieci fast foodów, amerykańska firma Taylor Farms, rozpoczęła dobrowolne wycofywanie cebuli, która została już dostarczona 22 października. Cebula została zakupiona przez różne sieci restauracji, w tym giganta fast food McDonald's.
Powodem wycofania były bakterie coli (E. coli) w cebuli, co udało się ustalić w ramach programu identyfikowalności. Do tej pory zgłoszenia pochodziły z 14 stanów, w tym z Kansas, Wyoming, Idaho i Montany.
Cebula pochłonęła swoją pierwszą ofiarę
Niestety, wiadomość przyszła nieco za późno i pierwsze "zainfekowane" burgery były już sprzedawane klientom za ladą. Obejmowały one menu z "Quarter Pounder", który jest amerykańskim odpowiednikiem niemieckiego "Hamburger Royal".
Władze poinformowały (stan na 13 listopada 2024 r.), że 104 osoby w całych Niemczech zaraziły się bakterią z jednego z tych hamburgerów. Spośród nich 34 osoby zostały hospitalizowane. Bakteria doprowadziła nawet do niewydolności nerek u czterech osób.
Jeden starszy dorosły z Kolorado zmarł w wyniku infekcji.