Randka kończy się fatalnie: Ulubione danie staje się śmiertelne!
Lavon (USA) - Ze względu na alergię na orzeszki ziemne, 23-letnia studentka z Teksasu wielokrotnie chodziła do tej samej restauracji i zawsze zamawiała to samo danie - ale to było jej zgubą.
Jak donosi brytyjski magazyn Mirror , Alison Pickering wyszła zjeść do restauracji na krótko przed ukończeniem Tarleton State University - nieszkodliwy wypad, który miał fatalne konsekwencje dla 23-latki.
Studentka zawsze była świadoma swojej silnej alergii na orzeszki ziemne. Zwracała szczególną uwagę na to, co je i unikała sosów lub dipów, które mogłyby zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych.
Aby być po bezpiecznej stronie, wybrała swoją ulubioną restaurację na randkę tego dnia. Jak zawsze zamówiła swoje ulubione danie - filet rybny "mahi-mahi" z sosem, który dobrze znała i z którym zawsze czuła się bezpiecznie.
Ale tego wieczoru wszystko było inne i natychmiast zdała sobie sprawę, że coś jest nie tak.
Skład sądu uległ zmianie
Ani Alison, ani kelnerzy nie wiedzieli, że składniki dania uległy zmianie.
Sos, który normalnie był bezpieczny dla 23-latki, nagle zawierał orzeszki ziemne.
Po tym, jak Alison wzięła kilka kęsów, coraz trudniej było jej oddychać.
Spanikowana, szybko użyła swojego EpiPenu, aby wyleczyć reakcję alergiczną. Mimo to jej stan się pogorszył i wezwano karetkę pogotowia. Lekarze byli jednak bezsilni.
Alison zmarła wkrótce potem w szpitalu w wyniku wstrząsu anafilaktycznego.
Kampania rodziców uczniów mająca na celu podniesienie świadomości na temat bezpieczeństwa żywności
Jak donosi CBS News, po śmierci 23-latka rodzina Alison postawiła sobie za cel podnoszenie świadomości na temat alergii pokarmowych.
Wkrótce po incydencie ustawodawca Teksasu uchwalił ustawę"Sergio Lopez Food Allergy Awareness Act".
Ustawa zobowiązuje wszystkie placówki gastronomiczne w Teksasie do umieszczenia plakatu informacyjnego na temat alergii pokarmowych. Celem jest uwrażliwienie pracowników na alergie i reakcje alergiczne.
Ponadto rodzice Alison ściśle współpracują z Texas Restaurant Association w celu opracowania wytycznych dla restauracji, aby były bardziej przejrzyste w kwestii składników serwowanej żywności.
Są przekonani, że ich inicjatywa może oszczędzić innym bólu i strat, których sami doświadczyli.