Kremowy, pyszny, drogi: Ten napój może wyrządzić kosztowne szkody

Wielka Brytania – Nie tylko w zimie wielu sięga po ciepły, słodki i kremowy irlandzki likier Baileys. Oprócz delikatnej nuty czekolady i wanilii, napój na bazie whisky może jednak szybko wyrządzić kosztowne szkody.

Szczególnie zimą wielu cieszy się ciepłym, słodkim i kremowym irlandzkim likierem Baileys – choć może on szybko przynieść kosztowne problemy. (Zdjęcie symboliczne)
Szczególnie zimą wielu cieszy się ciepłym, słodkim i kremowym irlandzkim likierem Baileys – choć może on szybko przynieść kosztowne problemy. (Zdjęcie symboliczne)  © 123RF/mehaniq

Jak donosi brytyjska gazeta Mirror , kremowe likiery na bazie śmietany, takie jak Baileys, w przeciwieństwie do wielu innych napojów alkoholowych, mogą zacząć się psuć już po sześciu miesiącach, jeśli nie zostaną zużyte.

Wiele osób ma wtedy zwyczaj wylewać resztki do odpływu – błąd, przed którym hydraulicy stale ostrzegają.

Jedzenie i napoje, a zwłaszcza kremowe likiery, sosy, tłuszcze czy oleje, mogą powodować tak zwane osady FOG (tłuszcz, olej i smary).

Osady te odkładają się w rurach, prowadząc do zatorów i mogą generować wysokie koszty, gdy trzeba wezwać specjalistę.

Zamiast wylewać Baileys do zlewu, lepiej go wypić.

Jeśli likier śmietankowy zatyka odpływ, na końcu często pomaga tylko hydraulik. (Obraz symboliczny)
Jeśli likier śmietankowy zatyka odpływ, na końcu często pomaga tylko hydraulik. (Obraz symboliczny)  © 123RF/alexeilis

Mike Flook, hydraulik z MyBuilder.com, wyjaśnia w rozmowie z dziennikiem:
„FOG naprawdę sprawia problemy w naszych odpływach. I nie da się tego rozwiązać bez fachowca.”

Dodaje: „Niektóre zestawy odpływowe są jak układanka i często widziałem, jak klienci próbowali samodzielnie naprawić zatkany odpływ, jednocześnie wkładając uszczelki w niewłaściwe miejsca, co kończyło się wyciekiem.”

Aby uniknąć takich problemów, eksperci radzą wypić likier śmietankowy, dopóki jest jeszcze dobry, a w przeciwnym razie zutylizować go jako odpad niebezpieczny.

Jeśli jednak przypadkowo coś trafi do odpływu, należy od razu przelać gorącą wodę. Ciepło wody pomaga rozpuścić tłuszcze i oleje oraz utrzymać je w stanie płynnym, aż zostaną spłukane z rur do kanalizacji, wyjaśnia specjalista.

Podkreśla przy tym, że środki do czyszczenia odpływów często są nieskuteczne wobec osadów FOG i mogą dodatkowo uszkadzać rury. „Prosty tłok może być nawet skuteczniejszy niż chemikalia” – mówi Mike Flook.